Atatürk Üniversitesi Öğrenci Öğrenci Dosyaları Dijital Ortamda
Öğrenci Dosyaları Sayısallaştırma

1958-1959 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlanan ve 1961-1962 eğitim-öğretim yılında ilk mezunlarını veren Atatürk Üniversitesi’nde öğrenci arşiv dosyaları dijital ortama taşınmaya başladı. ODTÜ Teknopark bünyesinde faaliyetlerini sürdüren YD Yazılım uhdesinde kalan ihale kapsamında servis büro çözümleri için LaciTek servis büro yazılımları tercih edildi. Proje kapsamında 1959’dan bu yana üniversitede öğrenim gören yaklaşık 250 bin öğrenci dosyasının TC kimlik numarasının tespiti, NVİ servisleri ile güncel bilgilerinin eşlenmesi, tüm öğrenci bilgilerinin öğrenci bilgi sistemi otomasyonuna kazandırılması hedefleniyor. Proje kapsamında öğrenci dosyalarında gerekli ayrıştırma işlemleri yapılarak saklama süresi dolmamış evrakların barkodlanması, taranması, fiziksel arşivlenmesi gerçekleştiriliyor.

Yapılan çalışmaları yerinde denetleyen ve bugüne kadar Atatürk Üniversitesi’nden mezun olan yaklaşık 250.000 öğrenciye ait arşiv dosyasının dijital işleme tabi tutulacağını belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Üniversiteden mezun olan tüm öğrencilerin farklı birimlerde yer alan ve fiziki ortamlarda muhafaza edilen arşiv dosyalarının dijital ortama aktarılacağı proje ile öğrenci belgelerinin OCR teknolojisi ile sayısallaştırılarak bilgisayar ortamında muhafaza edileceğini belirtti.

Bu proje ile hem Öğrenci Bilgi Sisteminde mezun öğrencilere ait bilgilere erişim kolaylığı sağlanacağını hem de YÖKSİS veri tabanına aktarılacak bilgilerle mezun öğrencilerin bilgi teyitlerinin kolaylaşmış olacağını ve bu sayede ilgililerin e-Devlet projesi kapsamında mezuniyet bilgilerine erişebileceklerini ifade eden Rektör Koçak, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde daha önce hizmete alınan kompakt arşiv çalışmasının devamı niteliğindeki dijital arşiv projesinin hayata geçirilmiş olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler: Milliyet Gazetesi